Dvije provalne krađe na bajeru

U periodu od 11.09. do 14.09.2019. dogodile su se dvije provalne krađe na prostorijama ribičkog doma Športsko ribolovne udruge Klen Slatina na bajeru u Slatini. Pri počinjenju kaznenog djela napravljena je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna od strane za sada nepoznatih počinitelja. Oba slučaja prijavljena su policiji koja trenutno vodi istragu.

Potpisan ugovor sa VPŽ o sufinanciranju projekta ŠRU “Klen” Slatina

Od 136 projekata prijavljenih na javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga koji su od općeg interesa za Virovitičko-podravsku županiju u 2019. godini odobreno je njih 118, za što je županija osigurala 600.000 kuna. Među odobrenim projektima odabran je i projekt Športsko ribolovne udruge „Klen“ Slatina pod nazivom „Nabava opreme za uređenje i održavanje natjecateljskih ribolovnih voda“ čime će udruga na lakši način doći do neophodne opreme za kvalitetnu pripremu i održavanje natjecateljskih staza na sportsko ribolovnim natjecanjima na kojima je domaćin.

Svečano potpisivanje ugovora održano je 22. svibnja 2019. u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije. Uz župana Igora Androvića potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac te Dario Ripli, pomoćnik pročelnika za gospodarstvo i europske fondove VPŽ.

Male Bubamare posjetile Slatinske Bajere

U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom Ljiljanom Job djeca iz skupine Bubamare povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. ožujka posjetila su slatinske bajere u pratnji svojih odgojiteljica Maje Libl, Manuele Sejkora i pomoćnice Marije Varga Vrbaslija.

Ugodno i toplo prijepodne djeca su provela uz igru i šetnju do slatinskih bajera koje održavaju članovi Športsko ribolovne udruge “Klen” Slatina.
Ujedno su naučili kako trebaju čuvati svoj okoliš i prirodne izvore vode.

Foto: DV Zeko Slatina

Izvor: RadioSlatina

Potpisan ugovor s Virovitičko-podravskom županijom o financijskoj potpori projektu

Naša udruga se i ove godine javila na javni natječaj o dodjeli financijskih sredstava programima i projektima udruga koji su od općeg interesa za Virovitičko-podravsku županiju u 2018. godini. Virovitičko-podravska županija ponovno je prepoznala prijavljeni natječaj kao značajan i od interesa za županiju i Športsko ribolovnu udrugu Klen Slatina te donijela odluku o financijskoj potpori.

Potpisivanje ugovora obavilo se 02.05.2018. u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici. Na svečanosti potpisivanja nazočili su i župan Igor Andrović, te njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak. Ukupno je udrugama odobreno 71 projekt od kojih su 17 braniteljskih udruga.

 

Poveznice:

Foto: www.icv.hr

Održano predstavljanje rada ŠRU “Klen” Slatina u Zavičajnom muzeju Slatina

Kako je i prije nekoliko dana najavljeno, u petak 09.02.2018. u 18:00 sati održano je predstavljanje Športsko ribolovne udruge “Klen” Slatina u Zavičajnom muzeju u Slatini. Ispred ŠRU „Klen“ Slatina predavanje je održao tajnik udruge Adrijano Idek koji je prisutnima predstavio rad udruge od njezina osnivanja, zatim pregled najznačajnijih događanja i sportskih rezultata članova i ekipa udruge, a u izlaganju je spomenuo i nekoliko zanimljivih činjenica o samom sustavu natjecanja i sažeto opisao tehniku ribolova štekom.

Na početku izlaganja naveo je da je inicijator osnivanja Športsko ribolovne udruge „Klen“ Slatina bio Franjo Keller još 1984. godine i da je datum osnivanja udruge 30.05.1985. godine, a prvi predsjednik novoosnovane udruge bio je Slavko Mlinarić. Spomenuo je i da su slatinski novi i stari bajer, koje već više od 20 godina koristi udruga, nastali iskapanjem gline koja se koristila za proizvodnju cigle. Prestankom eksploatacije gline bajeri su zapušteni, a nekadašnja obližnja poduzeća počela su odlagati razni otpad s čime su prestali otakako je udruga započela sa uređenjem i održavanjem bajera.

Kao najznačajnije sportske rezultate izdvojio je njih nekoliko:

  • uspjeh kadetske ekipe iz 2006. godine kada je ekipa u sastavu Andrea Badurina, Silvija Badurina i Iva Filipović uz kapetana Antuna Badurinu osvojila 2. mjesto u Hrvatskoj.
  • kolektivni uspjeh udruge (kategorije kadeti, juniori i seniori) kada je ŠRU „Klen“ Slatina od 2005. godine do 2013. godine osvojila naslove prvaka Virovitičko-podravske županije 9 uzastopnih godina.
  • uspjeh seniorske ekipe u natjecanju županijske lige Virovitičko-podravske županije kada su od osnivanja lige 2009. godine osvojili ukupno 6 naslova prvaka u 9 godina postojanja lige, i to: 2010., 2011., 2014., 2015., 2016. i 2017. godine.
  • uspjeh seniorske ekipe u 2017. godini kada su u jakoj konkurenciji 8 ekipa kroz 8 kola natjecanja osvojili naslov prvaka II. hrvatske lige Hrvatskog športsko ribolovnog saveza i time se plasirali u prvu hrvatsku ligu HŠRS-a 2018. godine.

Istaknuo je da i u sportskom ribolovu nažalost ima varanja na natjecanjima, a isto tako i ozljeda. Prisutnima je pojasnio i sustav bodovanja koji je različit od primjerice nogometa, a krajem izlaganja ukratko je prezentirao tehniku ribolova štekom.

Za kraj je naglasio da je uloga sportskih ribolovaca vrlo bitna jer su oni među prvima koji uoče onečišćenja okoliša i voda, da se ribolovci prema prirodi odnose s poštovanjem i odgovornošću, te naveo činjenicu da se sva riba ulovljena na natjecanjima nakon vaganja pušta natrag u vodu.

Ovim putem se zahvaljujemo kustosima muzeja Martini Gavran i Srđanu Đuričiću na pozivu, kao i prisutnoj publici na posjeti predstavljanja rada ŠRU „Klen“ Slatina.

Bistro!

ŠRU “Klen” Slatina sudjeluje u Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Slatina

U petak 26.01.2018. u sklopu Noći muzeja, u kojeg je uključen i Zavičajni muzej u Slatini, široj javnosti predstavila se i naša Športsko ribolovna udruga “Klen” Slatina. Ovogodišnje izdanje Noći muzeja koncipirano je kao dinamična manifestacija sa temom: Muzej i sport – lica i naličja sporta.

Zavičajni muzej Slatina od početka je uključen u državni projekt Noć muzeja i na zadanu temu pripremili su najbolje što slatinski kraj ima. Cilj je bio prikazati povijesni razvoj sporta u Hrvatskoj i razvoj slatinskog sporta kroz predavanja, izložbe fotografija, dokumenata, priznanja, medalja i pehara, kao i kroz dio donacije hrvatskog rukometnog reprezentativca i slatinčana Gorana Perkovca koji je donirao medalje sa olimpijade 1988. godine iz Seula. Održan je i okrugli stol pod nazivom “Druga strana sporta”, zatim nastup mladih učenika Glazbene škole Milka Kelemena, fitness za najmlađu i stariju populaciju, te turnir šahovskog kluba Slatina. Od sportova prikazani su ribolov, nogomet, rukomet, hrvanje, skijanje, atletika, stari tradicionalni sportovi i drugi.

Da bi se sve to provelo u djelo pobrinuli su se kustosi Zavičajnog muzeja Slatina povjesničarka umjetnosti Martina Gavran i arheolog Srđan Đuričić, uz ravnateljicu višu kustosicu i muzejsku savjetnicu prof. Dragicu Šuvak.

Kao nastavak Noći muzeja 2018. planirana su predavanja sportskih klubova i sportskih udruga s područja Slatine u razdoblju od 07.02. do 24.02.2018. s ciljem predstavljanja njihova rada, njihovih članova i uspjeha koje su ostvarili na natjecanjima. Navedena predavanja održavat će se u potkrovlju Zavičajnog muzeja Slatina srijedom i petkom u poslijepodnevnim terminima.

Predstavljanje Športsko ribolovne udruge “Klen” Slatina održat će se u petak 09.02.2018. s početkom u 18:00 sati u Zavičajnom muzeju Slatina, pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju na prezentaciji.

Linkovi:

Ribolovne dozvole za 2018. godinu su u prodaji

Obavještavamo sve članove Športsko ribolovne udruge „Klen“ Slatina, kao i ostale sportske ribolovce, da se članske iskaznice Športsko ribolovne udruge „Klen“ Slatina za 2018. godinu mogu kupiti kod blagajnika Udruge g. Željka Vilka na adresi Vladimira Nazora 44, 33520 Slatina. Cijena članske iskaznice za 2018. godinu iznosi 100,00 kn.

Godišnje državne ribolovne dozvole za 2018. godinu ribolovnog područja Drava – Dunav za ribolovne zone obuhvaćene administrativnim granicama Grada Slatine i općina Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje i Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji mogu se kupiti kod tajnika nositelja gospodarenja Športsko ribolovne udruge „Šaran“ Bakić g. Andrije Antolovića na adresi Matije Gupca 18, Bakić, 33520 Slatina, mob: 099/693-2056.

Više o tome pročitajte u rubrici Ribolovne dozvole.

Bistro!

Potpisan ugovor s Virovitičko-podravskom županijom o realizaciji projekta pod nazivom „Oživimo stari bajer“

Na javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga koji su od općeg interesa za virovitičko-podravsku županiju u 2017. godini javilo se čak 126 udruga od općeg interesa, te braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Virovitičko-podravske županije. Među njima na natječaj se javila i naša Športsko ribolovna udruga „Klen“ Slatina s projektom pod nazivom „Oživimo stari bajer“.

Članovi ŠRU „Klen“ Slatina su volonterskim radom do sada na Starom bajeru uredili sjevernu i zapadnu stranu na način da je pomoću radnog stroja bagera poravnata obala koja se sada redovito kosi i održava čistom i urednom. Stari bajer je sada službeno registrirana natjecateljska staza za sportsko ribolovna natjecanja druge i treće hrvatske lige pri Hrvatskom športsko ribolovnom savezu.

Ovim projektom želimo urediti i istočnu stranu Starog bajera površine oko 7.000 m2 na kojoj se trenutno nalazi razni metalni i građevinski otpad koji je obrastao gustom travom, trskom, raslinjem i drvećem.  Prvo je potrebno od sjeverne strane Starog bajera počistiti gusto raslinje, kupine i trsku te pokupiti sav odbačeni otpad koji se na tom dijelu pronađe. Nakon početnog čišćenja otpada potrebno je ukloniti urušena i trula drveća te posjeći pojedina stabla koja svojim položajem ili oblikom predstavljaju opasnost za prolaznike i sportske ribolovce te spriječavaju nesmetano obavljanje sportskog ribolova. Nakon toga na očišćenu površinu posaditi ćemo nekoliko sadnica oraha koje će u budućnosti svojim krošnjama svim posjetiteljima i sportskim ribolovcima pružiti zaštitu od sunca te pridonijeti ljepšem doživljaju i ugođaju prilikom boravka. Na taj način sportski ribolovci dobiti će još jedan dio obale Starog bajera za obavljanje sportskog i rekreativnog ribolova, a u konačnici svi dobivamo uredniji i čišći okoliš.

Od ukupno 126 prijavljenih natječaja njih 52 zadovoljilo je stroge kriterije za što je Virovitičko-podravska županija izdvojila ukupno 157.000,00 kuna. Navedeni projekt naše udruge prihvaćen je od strane Virovitičko-podravske županije, a potpisivanje ugovora obavilo se 18.05.2017. u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici. Na svečanosti potpisivanja, uz obnašateljicu dužnosti župana Sanju Bošnjak, koja je pohvalila suradnju s udrugama s područja Virovitičko podravske županije bili su i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Zorica Hegedušić i tajnik Županijske skupštine VPŽ Ivan Horvat.

Fotografije: Kristijan Toplak

Poveznice:

  1. Informacijski centar Virovitica