O nama

Nekolicina strastvenih ribiča sa Slatinskog područja na čelu sa Franjom Kellerom je, sada već davne 1985. godine, pokrenula inicijativu za osnivanje športsko ribolovnog društva, pa je tako dana 18.04.1985. godine tadašnjem Općinskom komitetu za društvene djelatnosti i opću upravu upućen zahtjev za upis u registar društvenih organizacija. Rješenje o upisu športsko ribolovnog društva u registar društvenih organizacija donijeto je dana 30.05.1985. godine i od toga dana je službeno osnovano ribolovno društvo pod nazivom Športsko ribolovno društvo „Klen“ OOUR-a „Ratarstvo Senkovac“.

Početkom 1996. godine Športsko ribolovno društvo je preoblikovano u udrugu građana pod nazivom Športsko ribolovna udruga „Klen-ratarstvo“ Senkovac, da bi od 1998. godine naziv promijenjen u Športsko ribolovna udruga „Klen“ Slatina, pod kojim djeluje i danas.

Isprva društvo nije imalo svoju vodu koju bi koristilo, iako je u početku korištena bara u Kapincima, pa se dugi niz godina pokušavalo dobiti vodu na korištenje, što je uspjelo tek 1994. godine kada je na upravljanje i održavanje dodijeljen „Slatinski novi bajer“ koji je dugi niz godina korišten kao izvor gline za proizvodnju cigle. Zadovoljni postignutim, vrijedni članovi udruge nesebičnim su i požrtvovnim radom odmah krenuli u čišćenje i uređenje bajera, a nedugo zatim i na izgradnju objekta uz samu vodu.

Nakon toga na korištenje dobiven je i drugi „Slatinski stari bajer“, koji se nalazi odmah uz novi bajer. Danas je stari bajer registrirana natjecateljska voda za natjecanja II. i III. hrvatske lige i koristi se isključivo za natjecanja, a obiluje babuškom te drugim manje zastupljenim ribljim vrstama. Novi bajer namijenjen je članovima udruge za rekreativni ribolov, a najzastupljenije riblje vrsta su šaran i amur čije ulovljene težine dosežu i preko 10 kg.

Natjecateljske ekipe ŠRU „Klen“ Slatina su od svog osnivanja dugogodišnji sudionici raznih natjecanja u svim kategorijama. Neki od najznačajnijih uspjeha udruge su osvajanje 2. mjesta kadetkinja u 2006. godini na završnici prvenstva Hrvatske HŠRS-a, zatim seniorsko osvajanje druge hrvatske lige istok HŠRS-a 2017. godine i plasman u prvu hrvatsku ligu HŠRS-a 2018. godine, te rezultat koji će vrlo teško ponoviti bilo koja druga udruga a to je da je naša udruga od 2005. do 2013. bila ukupni pobjednik Kupa Virovitičko-podravske županije 9 godina za redom. Također, ekipe i članovi ŠRU “Klen” Slatina redoviti su sudionici raznih manifestacija, poput sajmova ViroExpo i Agro-Arca.

20130216_190328x

Iako ŠRU „Klen“ Slatina nije najbrojnija udruga s obzirom da ima 50-ak članova, ali je svakako jedna od najorganiziranijih i najuspješnijih u Virovitičko-podravskoj županiji, a dokaz tomu su iznimni sportski rezultati, zakonitost djelovanja i financijskog poslovanja udruge, zatim organizirane radne akcije kojima se uređuju i redovito održavaju novi i stari bajer, te prostorije udruge koje su sagrađene uz vodu i opremljene sanitarnim čvorom, električnom energijom, vodom, pečenjarom itd.