Potpisan ugovor s Virovitičko-podravskom županijom o realizaciji projekta pod nazivom „Oživimo stari bajer“

Na javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga koji su od općeg interesa za virovitičko-podravsku županiju u 2017. godini javilo se čak 126 udruga od općeg interesa, te braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Virovitičko-podravske županije. Među njima na natječaj se javila i naša Športsko ribolovna udruga „Klen“ Slatina s projektom pod nazivom „Oživimo stari bajer“.

Članovi ŠRU „Klen“ Slatina su volonterskim radom do sada na Starom bajeru uredili sjevernu i zapadnu stranu na način da je pomoću radnog stroja bagera poravnata obala koja se sada redovito kosi i održava čistom i urednom. Stari bajer je sada službeno registrirana natjecateljska staza za sportsko ribolovna natjecanja druge i treće hrvatske lige pri Hrvatskom športsko ribolovnom savezu.

Ovim projektom želimo urediti i istočnu stranu Starog bajera površine oko 7.000 m2 na kojoj se trenutno nalazi razni metalni i građevinski otpad koji je obrastao gustom travom, trskom, raslinjem i drvećem.  Prvo je potrebno od sjeverne strane Starog bajera počistiti gusto raslinje, kupine i trsku te pokupiti sav odbačeni otpad koji se na tom dijelu pronađe. Nakon početnog čišćenja otpada potrebno je ukloniti urušena i trula drveća te posjeći pojedina stabla koja svojim položajem ili oblikom predstavljaju opasnost za prolaznike i sportske ribolovce te spriječavaju nesmetano obavljanje sportskog ribolova. Nakon toga na očišćenu površinu posaditi ćemo nekoliko sadnica oraha koje će u budućnosti svojim krošnjama svim posjetiteljima i sportskim ribolovcima pružiti zaštitu od sunca te pridonijeti ljepšem doživljaju i ugođaju prilikom boravka. Na taj način sportski ribolovci dobiti će još jedan dio obale Starog bajera za obavljanje sportskog i rekreativnog ribolova, a u konačnici svi dobivamo uredniji i čišći okoliš.

Od ukupno 126 prijavljenih natječaja njih 52 zadovoljilo je stroge kriterije za što je Virovitičko-podravska županija izdvojila ukupno 157.000,00 kuna. Navedeni projekt naše udruge prihvaćen je od strane Virovitičko-podravske županije, a potpisivanje ugovora obavilo se 18.05.2017. u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici. Na svečanosti potpisivanja, uz obnašateljicu dužnosti župana Sanju Bošnjak, koja je pohvalila suradnju s udrugama s područja Virovitičko podravske županije bili su i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Zorica Hegedušić i tajnik Županijske skupštine VPŽ Ivan Horvat.

Fotografije: Kristijan Toplak

Poveznice:

  1. Informacijski centar Virovitica